maanantai 6. marraskuuta 2017

Kemikaalit hus pois


Ehkä oon haukannut iiihan liian ison palan, mutta kun oon nyt alottanut niin ei auta muu kuin puskea eteenpäin ;)

Projektina on saada kaikki kemikaalit sun muut ylimääräiset myrkyt ja kulutukset kotona minimiin.
Täydellistä tulosta en tule saamaan mut jokainen pienikin askel on parempaan, jos ei muulle niin ainakin omalle tunnolle ;)

Muovin määrä taloudessa on ihan loputon ja kun pysähtyy hieman katsomaan niin kuinpa paljon onkaan sitä turhaa =/

Keittiössä kun avaa laatikon joka täysin pyhitetty muovisille kipoille ja kansille. Laatikko on iso ja ihan täynnä. Käytössä kuitenkin aina ne muutamat perus astiat. Kippoo kappoo löytyy tupperista ikeaan. Aloitin poistamalla muutaman kuluneemman, ajatuksena olisi uusia kaikki kestäviin ja laadukkaisiin muutamaan tuotteeseen. Mietin että mitä se pelastaa kun ne kuitenkin on jo ostettu mutta kyllä ne niin kuluneita on että on ihan suotavaakin uusia astiat. Osa on ruokien värjäämiä ja joihinkin palaa tiskikoneessa pesuaine kiinni, ei kiva, eikä niitä siten tule ees käytettyä. Poistoon siis!
Muovi kun muutenkin haitallinen erityisesti elintarvikkeiden kanssa. 

Muovikasseja ei enää oo ostettu muutenkaan kuin ihan satunnaisesti, mutta nyt ei enään niitä satunnaisiakaan kertoja tarttis tulla. 
Hedelmäpussit korvaamaan on nyt etsinnässä kestävät verkkokassit. 

Askel kerrallaan ja nyt on siis myös ollut suurennuslasin alla kaikki meidän pesuaineet. 
Saippuat jo vaihdettu luonnollisempiin vaihtoehtoihin. Saippuoita uusiessani hommasin pumppupulloissa olevaa saippuaa sekä palasaippuaa ja nyt hetken kun on olleet käytössä niin huomaa selkeän eron kuinka hubaa tuo pullossa oleva on... sitä kuluu paljolti reippaammin kuin palasaippuaa ja ainakin nämä valitsemani palasaippuat antaa jopa miellyttävämmän tunteen käsille pesun jälkeen. 
Pumppupulloissa muutenkin on jo todella pitkään mua ressannut se kuinka paljon muovijätettä kaiken aikaa niistä tulee. Vaikka ostaisi vaan täyttöpusseja niin muovia siitäkin tulee ja välillä pumppikset on kuitenkin uusittava. 
Palasaippuan saa luontoystävällisessä pakkauksessa =)

Muovin määrään todenteolla heräsin vasta siitä lähtien kun tuli nuo muovinkeräyspisteet. Meilläkin muovia tähän asti tullut niin paljon että nyt kun muovit kannetaan kierrätykseen niin portinpielessä roskis tyhjennetään todella vajaana.. sitä tyhjennysväliä voisi nyt pidentää. 

Tarkoitus on todenteolla miettiä kaikki hankinnat tarkkaan... punnita käyttötarkoitus, laatu ja määrät.
Kaikessa en tule onnistuneesti tekemään oikeaa valintaa, mutta jos edes joissain. =)
Joululahjojakin nyt miettiessä tulee kiinnitettyä paljon eettisiin seikkoihin ja mikä on kannattava/turha hankinta, jopa lähes kertakäyttöistä joka taas osaltaan lisää jätettä.

Tää projekti tuntuu vaan kasvavan.. vaatteet.. petivaatteet.. pyyhkeet.. kodin muut pesuaineet..Sheavoista vielä. Viime postauksessa kerroin sheavoista jota hommasin ja tein siitä voiteen.
Nyt voin hehkuttaa että kyllä kannatti! Kädet ei läheskään enää niin kuivat kuin aikaisemmin, ero on huomattava. Rasvausta toki päivittäin tarvitaan, mutta ei kuitenkaan tarvi enää tunnin välein olla rasvaamassa johon jo tilanne meni muita rasvoja käyttäessäni. Kädet ei kirvele halkeilujen takia enää ollenkaan. Kokeilimme myös tytön pohkeisiin jotka oireilee aina ilmojen viiletessä atoppisella ihottumalla. Ehkä liian aikaista vielä näin pienessä ajassa hehkuttaa mutta nyt ainakin ihottuma katosi... liekö sitten sheavoi todellakin toimivaa, vai kaikki kenties pelkkää sattumaa?? 
Noh, kokeilua jatketaan. 
Varmuuden oon joka tapauksessa siihen saanut että jyrkkä EI kaikille perusrasvoille. Tyhjensinkin kaapit jo muista rasvoista =)

Tää projekti muutenkin tekee hyvää siinä määrin että nurkat ja kaapit siistiytyy kun kaikki turhat tulee karsittua. Itse kun kärsin kovasti kaikesta epäjärjestyksestä. Hallitsematon kaaos kaapeissa/laatikoissa aiheuttaa jo sinällään mulle päänsärkyä ;)

Projekti jatkuu taas.. =)


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi <3